• ÜVEGES GYORSSZOLGÁLAT - Mindenféle üveges munka gyorsan és szakszerűen.
  • NON-STOP ÜVEGES: +36 30 596 0096

Üveg és a Nap kapcsolata

Télen alacsonyan áll a Nap, a déli oldali abla­kok kapják a legtöbb napsütést, így itt lehető­ség van a napenergiának a hideg évszakban történő hasznosítására is. Nyáron (célszerűen külső) árnyékolással kell megakadályozni, hogy a magasan álló Nap a déli oldali helyi­ségeket túlhevítse. A napsugárzás energiájának legnagyobb része a keleti és a nyugati oldal ablakait éri . A reggeli órákban a keleti, a dél­utáni órákban a nyugati oldali ablakokat éri a napsütés.

Tekintettel arra, hogy ilyenkor ala­csonyan áll a horizonton, a túlmelegedés és a káprázás elkerülése érdekében célszerű eze­ket az ablakot napvédő üveggel készíteni.Az északi oldalon fekvő helyiségeket nem éri közvetlen napsugárzás. Az egyenletes természetes megvilágítás miatt ezek a helyisé­gek kitűnően alkalmasak pl. műteremnek.

A jó hőszigetelést biztosító üvegezés lehetővé teszi nagyobb ablakok beépítését a fűtési költségek jelentős növekedése nélkül.Amennyiben az épületek energiamérlegét befolyásoló összes tényezőt – világítás, fűtés, hűtés – együttesen veszik figyelembe, úgy megfelelő nyílászáró-kialakítással és üveg vá­lasztással, nagy üvegfelületek alkalmazásá­val igen kedvező homlokzatkialakítások ké­szíthetők.A nyílászárók megfelelő magasságú elhe­lyezése biztosíthatja a helyiség mélyebb ter­mészetes megvilágítását.

Az abla­kokat lehetőleg úgy kell elhelyezni, hogy az üvegezett felület vonalának padlótól mért magassága ne legyen kevesebb a helyiség mélységének felénél.Az álmennyezetek homlokzat felőli részei­nek felemelésével jelentős mértékben javítható a belső tér megvilágítása. Normál szintmagas­ságnál az ablakok felső vonalának 50 cm-es emelése 5 m-es mélységben megduplázza a fény (a természetes megvilágítás) erősségét.

Az üvegezett mellvédek, ül. lábazatok ér­demben ugyan nem befolyásolják a helyisé­gek világosságát, de nagyobbá teszik a látó­mezőt, és vizuális átmenetet biztosítanak a belső és a külső tér között.

Ablaküveg Mester
ablakuvegmester@gmail.com
Üveges Gyorsszolgálat
+36 30 596 0096